5.8.2024

Protesty v Bangladéši

Milí dárci, možná i k Vám dorazily znepokojivé zprávy z Bangladéše. Studentské protesty začaly v červenci požadavkem na zrušení zaměstnaneckých kvót ve státní správě. Střety s armádou a policií si vyžádaly přes 200 obětí. Školy byly dočasně uzavřeny, děti jsou v bezpečí. Očekáváme zpoždění maturitních a vyskoškolských zkoušek. (článek aktualizován 9.9.2024)

Počátkem srpna se protesty změnily v širší protivládní hnutí, požadující odstoupení premiérky šajch Hasíny Vadžídové. Zemřelo dalších 95 demonstrantů a 13 policistů. Platí zákaz vycházení, omezeno je internetové a telefonní připojení.

Situace na školách

Navzdory nepokojům, jsou všechny podporované děti v bezpečí, žádné z nich nebylo zraněno. Děti navštěvující vesnické školy jsou doma, většina dětí z internátních škol na internátech. Situaci nadále sledujeme a o všem zásadním Vás budeme informovat.

Očekáváme zpoždění termínů HSC zkoušek (ekv. maturit), a dále přijímacích, semestrálních a závěrečných zkoušek na vysokých školách.  

Nezbývá než popřát Bangladéši brzké zklidnění situace a co nejméně zmařených lidských životů.

Aktualizace 8.9.2024

Dočasná vláda vedená Dr. Muhammadem Yunusem má za sebou první měsíc v úřadu. Zavedla řadu reforem a administrativních změn zaměřených na obnovení pořádku po turbulentním politickém období.

K významným změnám došlo v různých oblastech, zejména v oblasti práva, soudnictví a vyšetřování korupce. Vláda se zaměřuje na zlepšení zákonnosti a pořádku, boj proti korupci a řešení požadavků veřejnosti, zatímco se vypořádává s protesty, které vyplývají z přechodu moci.

Bangladéšské školy jsou v provozu, děti v pořádku.

Aktualizace 8.8.2024

Nová prozatímní bangladéšská vláda vedená hlavním poradcem Dr. Muhammadem Yunusem složila přísahu do rukou prezidenta Mohammeda Shahabuddina. Hlavními úkoly prozatímní vlády jsou obnova pořádku, boj s korupcí a příprava země na demokratické volby.

Aktualizace 7.8.2024

Dobrá zpráva: Bangladéšské školy byly opět otevřeny!

Do čela prozatímní vlády byl dnes jmenován nositel Nobelovy ceny míru, ekonom Muhammad Yunus (84). Další jména jsou očekávána v průběhu dnešního dne nebo zítra. Rozhodnutí jmenovat profesora Yunuse hlavním poradcem prozatímní vlády následovalo po setkání prezidenta Mohammeda Shahabuddina s vojenskými představiteli a studentskými vůdci.

Situace v Bangladéši ovšem ještě není plně stabilizovaná.

Aktualizace 6.8.2024

Premiérka šajch Hasína Vadžídová v pondělí 5.8. rezignovala a opustila zemi. V úterý 6.8. byl rozpuštěn parlament. Bangladéš stojí před úkolem sestavit prozatímní vládu jejímž úkolem bude dovést zemi k demokratickým volbám. Zákaz vycházení byl zrušen. Internetové připojení je stabilní. USA, OSN i další země vyzývají ke klidnému převzetí moci. Celkově již během nepokojů zahynulo více než 400 lidí. Dháka, Ilustrační foto

 


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.